Kvist og sperregrunn Test - like bra som kvistlakk?

Kvist og sperregrunn Test – like bra som kvistlakk?

Kvist og sperregrunn Test – like bra som kvistlakk?, eller bør man fortsatt ta på kvistlakk først? Dette har vi gjort en test på, som vi kommer tilbake til senere i artikkelen. Det som imidlertid er viktig å være klar over, er det som alle produsentene av kvist og sperregrunning sier: Kvistgjennomslag er et naturlig fenomen som over tid alltid vil kunne gjøre seg gjeldende.

Det er med andre ord ingen av produsentene som gir 100% garanti for at kvistgjennomslag ikke kan skje, og det ser vi i testen. Men det er kvalitetsforskjeller på hvor godt produkter gjør jobben.

Har du ikke malt så mye før, vil du helt sikkert møte noen utfordringer. Da håper vi du tar kontakt. Vi prøver å gi så god hjelp vi kan med gode artikler og veiledninger, men det er alltid spørsmål som ikke blir besvart der.

Kontakt oss gjerne på mail post@maxmaling.no, om det er spørsmål som ikke haster, eller på Facebook der vi prøver å svare litt raskere.

Hva er problemet med kvist?

Furu og gran inneholder mye av kvae og harpiks. Kvae og harpiks samler seg litt forskjellige steder, på gran samler det seg ofte i kvaelommer mens i Furu samles det mest rundt og i kvistene. Problemet er at kvae og harpisk aldri stivner helt, og de vil påvirkes av temperatur og fuktighet. Spesielt ved sterk varme vil du kunne få utsvetting av harpiks , slik at du får brune skjolder eller gule kvistmerker (kvistgjennomslag) i malingen. Men det kan også skje ved normale temperaturer eller av at fuktigheten i malingen får ubehandlet kvist til å svette ut harpiks. Det er rett og slett litt vanskelig å vite når det går bra og når du får kvistgjennomslag.

På granpanel der det er lommer med kvae, kan det ofte lønne seg å skjære ut kvaen, vaske med Terpentin før du sparkler med sparkel for tre.

Hvorfor Kvist og sperregrunn?

Kvistgjennomslag på furudør kvist og sperregrunning
Kvistgjennomslag på malt furudør

For å unngå kvistgjennomslag eller gjennomslag fra mindre lommer av kvae, må gran og furu forsegles før overmaling. Gjør du ikke dette vil du ha stor sjanse for missfarging og gule kvistmerker, noe som er svært lite pent, spesielt på lyst panel, dører og listverk!

Ny panel bør stå minst noen uker før det behandles. Lakket og beiset panel bør også behandles med kvist og sperregrunn før du maler panelet ditt med ønsket farge. Les mer om å male panel HER.

Så er et mange som lurer på om det har noe for seg å bruke Kvistlakk i tillegg under Kvist og sperregunnig. Og svaret her er nok at i de fleste tilfeller er kvist og sperregrunning godt nok, men kvistlakk kan være en ekstra forsikring om du har ekstra feite kvister o.l. Eller om du bare vil være ekstra sikker på at du har gjort alt du kan for å unngå kvistgjennomslag.

Skulle det vise seg i etterkant at det allikevel kommer noe harpisk igjennom malingen, er det bare å fortsette med kvist og sperregrunn. Til flere strøk du legger til bedre beskytter det, men husk å følge oppgitt ventetid mellom strøkene.

Til info, produkter som sperrer mot kvist roduktet begrenser muligheten for gjennomslag fra kvister, gulnet panel, sot, nikotin, tusj og reduserer misfarging fra vann- og oljeløste fargestoffer.

Test av kvistlakk og kvist og sperregrunn fra flere leverandører.

Denne testen er gjort for noen år siden, og stemmer ganske godt med en test Jotun gjorde i 2017 LES TESTRESULTATET HER, der de ble testvinner. Men å være best mot sperring av kvistgjennomslag har sin pris. Grunninger med epoxy som Jotun Kvist og sperregrunn, er ikke gode å slipe, samt at verktøyet er umulig å gjenbruke.

Vi testet følgende produkter som skal hindre kvistgjennomslag:

Beckers panelgrunn sperregrunn

Beckers panelgrunn

Yunik (Flugger) kvist og sperregrunn (Ikke i sortimentet mer)

Jotun kvist og sperregrunn

Jotun kvist og sperregrunn

Kvistlakk

Kvistlakk 2 strøk + 2 strøk med vanlig grunning uten fokus på kvistsperring (er nesten borte fra markedet i dag)

Vi testet produktene på kvaeholdig treverk, og disse prøvene ble satt over en elektrisk oven over litt tid, for maks belastning. Det er nok en større påkjenning enn malingene normalt får, men viste at produktene taklet dette ulik.

Konklusjon:

I vår test kom faktisk gamlemåten med 2 lag kvistlakk og 2 lag vanlig grunning, best ut. Dette gjaldt både i forhold til dekkevne og kvistgjennomslag. Nå er det ikke lett å få tak i grunninger lenger, da det bare er Kvist og sperregrunning det går i.

Det ble del 2. plass mellom Jotun kvist og sperregrunn og Beckers panelgrunn. Jotun sperrer best, men har mange begrensninger. Beckers kan slipes, blandes i ønsket farge og brukes som toppstrøk i tillegg til å gi en bra sperrende beskyttelse. Begge disse kan brukes i malingsprøyte, men pga epoxyen er Jotun kvist og sperregrunning mer avhengig av veldig god rengjøring etter bruk. Mange liter vann må brukes og vaske til det er helt rent.

Gjennomgang av testresultatene:

Kvistlakk 2 strøk + 2 strøk av Yunik (Flugger) vanlig grunning over:

+ Dette gav den beste beskyttelsen mot kvistgjennomslag

+ Best dekk

+ Lett å legge på

+ Lett å slipe

+ Korte tørketider

+ Lett å rengjøre maleverktøy

– ekstraarbeid å legge på 2 strøk med kvistlakk før maling

– Grunningen er desverre ikke å få tak i mer.

Jotun kvist og sperregrunn:

+ Den beste beskyttelsen mot kvistgjennomslag av de produktene som har kvistbeskyttelse i malingen.

+ God å bruke, men har det til felles med alle kvist og sperregrunningen at de ikke dekker så godt fargemessig som en ren grunning gjør. Men etter to strøk ser du omtrent ikke noe til treverket under.

+ Lite lukt og avgasser VOC på bare < 10 gram/liter

– Må overmales

– Vanskelig å slipe, malingen ruller av i pølser under sandpapiret.

– Inneholder Epoxy som gjør at pensler og maleruller må kastes når man er ferdig med de strøkene man trenger.

– Lang tørketid mellom strøkene 12 timer

– Blank glans

Beckers panegrunn:

+ Bra beskyttelse mot kvistgjennomslag

+ God å bruke

+ God å slipe

+ Kan brukes som toppstrøk

+ Kan blandes i lyse farger opp til ca NCS S 4000

+ Matt glans

– Litt mer lukt og avgasser enn Jotun sin VOC < 130 gram/liter

– Litt jobb å rengjøre penselen

– Litt lange tørketid mellom strøkene 10 timer

Yunik (Flugger) kvist og sperregrunn (ikke i sortimentet lenger):

+ Dårligste beskyttelsen

+ Grei å slipe

+ Grei tørketid mellom strøkene 6 timer

– Litt vanskelig å rengjøre penselen

Av: Eirik Thorvaldsen, 21. januar 2021

Handlekurv
Skroll til toppen