Heltre Benkeplate – Enkle råd for bruk og pleie

Heltre Benkeplate Eik, Ask m.fl - Enkle råd for bruk og pleie alanor

Benkeplate av heltre er nordmenns favoritt, og det er ikke så rart. En benkeplate av heltre utstråler en naturlig eksklusivitet og gir rommet varme, glød og lunhet. I denne artikkelen vil du få gode tips for å ta vare på benkeplaten slik den er, og få veiledning til hvilke produkter som anbefales som behandling.

Fordeler med heltre benkeplate:

  • 100% naturlig, levende materiale
  • Mange forskjellige tresorter og hardhetsgrader å velge i
  • Unikt mønster og fargespill
  • Olje eller hardvoksolje er enkelt å vedlikeholde
  • Skader i benkeplaten kan repareres, selv om de er dype
  • Treverk har antibakterielle midler naturlig i seg
  • Lett å skjære i om du skulle gjøre endringer på kjøkkenet
  • Kan enkelt slipes helt ned om den blir veldig slitt
Benkeplate i heltre Eik, beiset med Liberon spirtbeis og oljet med Finishing Oil Heltre Benkeplate eik
Benkeplate i heltre Eik, beiset med Liberon spirtbeis og oljet med Finishing Oil.
Bilde Alanor

Olje, hardvoksolje eller lakk?

Lakk er det lett å velge bort på en benkeplate. Den gir i terorien den beste beskyttelsen, men er vanskelig å reparere og blir fort stygg når det blir skader i lakkfilmen. Det er veldig fort gjort å stikke hull i lakken med en kniv eller liknende, og da får du fuktighet under lakken som gjør at lakken løsner fra treverket og gir lyse flekker under lakken. Lakk vil også kunne sprekke opp.

Oljer:

Olje har vært og er fremdeles veldig mye brukt til benkeplater. Olje trekker veldig godt ned i treverket, gir en veldig god fuktbeskyttelse og herder til en sterk beskyttelse, men gir tynne lag med beskyttelse over treverket. Det anbefales uansett ikke å bruke vaselinolje eller andre oljer som ikke herder. De beskytter noe mot fuktinntrengning, men vaskes fort bort og gir ingen beskyttelsesfilm i overflaten.

Hardvoksoljer:

Hardvoksolje har kommet for fullt de senere år. Det er en blanding av det beste fra olje og lakk. Hardvoksolje beskytter som lakk og kan repareres som olje. Liberon Hardvoksolje er en av de tynneste hardvoksoljene, mens Trestjerner Hardvoksolje er litt tykkere og Osmo Topoil er den tykkeste av hardvoksoljene. De tynneste hardvoksoljen er lettest å legge på, Osmo kan kreve litt mer arbeid å få utover.

Enkle råd for å beholde en benkeplate vakker:

Det er to enkle hemmeligheter med å ha en fin benkeplate, som tåler fuktighet og får en vakker patina.

1. Vis litt omtanke når du bruker benkeplaten

2. Gi benkeplaten ett enkelt vedlikehold ett par ganger i året, eller etter behov

Omtanke ved bruk:

Til hverdags kan du bruke en ren oppvridd klut som er fuktet i lunktent vann, til å holde benkeplaten pen. Det er derfor ikke noen stor utfordring å vedlikeholde en heltre benkeplate. Rengjøringsmidler vil tørke ut treverket og medføre at benkeplaten trenger hyppigere vedlikehold. Bruk alltid en bordskåner eller kjeleunderlag slik at treverket unngå direkte kontakt med varme gjenstander.

Merk: Bruk aldri salmiakk og rengjøringsmidler med slipemidler. Salmiakk kan gi misfarging av treverket.

Vedlikehold og pleie, enklere enn du tror:

Uten regelmessig vedlikehold i form av fukt fra olje eller hardvoksolje kan benkeplaten tørke ut, og da risikerer du at den slår seg, sprekker eller misfarges. Regelmessig vedlikehold av benkeplater i heltre sikrer at produktet får en lang levetid og et flott uttrykk.

Har du en god grunnbehandling i bunnen, skal det bare en enkel påføring av olje eller hardvoksolje en til to ganger i året, for å holde benkeplaten fin.

Dråpetesten bilde fra Osmo Heltre Benkeplate eik
Dråpetesten bilde fra Osmo

Bruk dråpetesten til å finne ut når det er tid for litt vedlikehold. Drypp en dråpe vann på overflaten når flaten er tørr. Vanndråpen skal “perle” seg som på en nypolert bil. Du skal nesten kunne blåse dråpen bortover, da er det god nok behandling på platen. Flyter vanndråpen litt utover, er det tid for vedlikehold.

Hvis du har en underlimt vask, må du være spesielt oppmerksom på at endeveden rundt vasken alltid er mettet med olje. Dette for å forhindre at treverket slår seg, sveller eller sprekker. Treverket er som en bunt med sugerør som er limt sammen, endene suger derfor mye mer vann enn sidene. Derfor er endeved ekstra viktig å behandle.

Jeg vil ha farge på benkeplaten:

Det er mange som vil ha farge på benkeplaten, både for å friske opp en sliten plate og for å få ett personlig preg på kjøkkenet. Det beste er å få fargen ned i treverket, før du legger på ett fargeløst toppstrøk. Da vil du ikke slite på fargen, før du har slitt bort hele beskyttelseslaget på toppen.Mindre riper vil heller ikke vises så godt. Dette gjør at du får en benkeplate som holder seg like fin i fargen mellom hver gang du vedlikeholder den.

Det er flere produkter som kan brukes til å gi farge, noen krever at det er helt nytt eller nedpusset treverk, mens andre kan legges oppå tidligere behandling.

På nytt eller nedpusset treverk: Der kan du bruke Liberon spritbeis, eller Osmo dekorvoks. Begge disse bør du legge en klar olje eller hardvoks over etterpå. Les på produktinformasjonen så ser du hva som anbefales.

Liberon spritbeis 250 ml farge til ubehandlet treverk Heltre Benkeplate
Osmo dekorvoks intensiv 375 ml Heltre Benkeplate

På tidligere behandlet benkeplate: På plater som tidligere er behandlet med olje eller hardvoksolje, kan du bruke alle hardvoksoljer. Både Liberon hardvoksolje og Osmo hardvoksolje pigmentert kommer i forskjellige ferdigblandede farger, som kan brukes som toppstrøk.

Hardvoksolje-Liberon-750-ml
Osmo Hardvoksolje pigmentert 0,75 liter

Jeg vil ha en benkeplatebehandling som ikke synes:

De aller fleste oljer og hardvoksoljer fukter treverket slik at treverket blir mørkere. Du kan sjekke hvordan ubehandlet treverk blir ved å ta litt vann på, omtrent den fargen treverket har når det er vått, vil du få ved de fleste behandlingene. Dette fremhever treets mønster og liv, og gir en dypere glød i treverket.

Liberon-Kjøkkenbenk-olje-Bloom-vannbasert-250-ml-

Men endel ønsker ikke denne effekten og vil ha platen så lys som mulig, og helst at behandlingen ikke synes. Det beste produktet du kan bruke da er Bloom Kjøkkenbenkolje. Den er vannbasert og fukter ikke treverket på samme måten som et løsemiddelbasert produkt gjør.

Hvordan sjekke om jeg har heltre benkeplate, som kan repareres eller pusses ned?
Skade i laminat benkeplate

Skulle du ha en benkeplate som ser ut som den er av treverk og har skader som på bilde over. Da har du ikke en heltreplate, men en sponplatekjerne som har laminat på overflaten som ser ut som treverk. Den kan ikke repareres. Laminatplater kan se ut som heltre, men er veldig harde og glatte. De tåler veldig mye, men det er ikke enkelt å reparer skader på en fin måte. Du kan smelte litt voks i skaden, men det vil ikke bli veldig fint eller holdbart.

Ikea Benkeplater: Vær klar over at Ikea selger benkeplater som ser ut som de er av heltre, men som kun har ett tynt lag med heltre utenpå en sponplate e.l. Skal du pusse ned en slik plate vil du veldig fort slipe gjennom fineren og da er det lite du kan gjøre for å få det fint igjen.

Hvordan behandle og vedlikeholde benkeplate i heltre?

Behandling av ubehandlet eller nedslipt benkeplate.
  1. Vil du fjerne gamme behandling slik at du står friere til å legge på ønsket farge, kan du slipe ned eller bruke liberon Stripper malingsfjerner til å fjerne gamme behandling. Før du starter en rehabilitering av en gammel plate er det viktig at du vasker platen godt med f.eks Osmo intensiv cleaner. Ellers kan du risikere å slipe ned fett o.l i treverket, noe som kan påvirker den nye overflatebehandlingen.
  2. OBS! Såkalte “ubehandlede” benkeplater fra IKEA er ofte gitt et beskyttende strøk olje fra produsent. Skal du bare legge på olje eller hardvoksolje, vil ikke dette utgjøre noe problem. Men dersom du skal beise, må du fjerne denne oljen med Liberon Stripper først. Husk da å påføre Stripper på hele benkeplaten samtidig, for å unngå skjolder!
  3. Det beste resultatet på nye benkeplater, får du om du også behandler undersiden før du legger benkeplaten på plass. Da unngår du å få fuktighet inn fra undersiden, noe som i verste fall kan gjøre at platen slår kul på seg eller sprekker opp.
  4. Det er viktig at treverket er slipt slett og jevnt med ett passe fint sandpapir, maks 180 korning siste gang du sliper. Sliper du med finere papir enn det, kan du risikere at du polerer igjen porene i treverket. Da vil du ikke få en jevn behandling og du kan få dårlig feste på behandlingen.
  5. Slip kun i lengderetningen av treet. sliper du på tvers vil du få riper du nesten aldri klarer å få bort.
  6. Tørk godt av slipestøv.
  7. Nå kan du legge på spritbeis eller dekorvoks om du ønkser farge.
  8. Følg bruksanvisningen til det produktet du bruker og legg på toppstrøk etter så lang tid som er anbefalt.
  9. Skal du ikke ha farge i treverket, kan du påfør ønsket olje eller hardvoksolje slik produsenten angir.
  10. Det er viktig at både oljer og hardvoksoljer som ligger å flyter oppå treverket, tørkes av før det tørker. Ellers kan du få flassing og skjolder i glansen.
  11. Olje og hardvoksolje må tas på så mange ganger at treverket er helt mettet. Les bruksanvisningen.
  12. Ta dråpetesten å se når det er nok.
Vedlikehold tidligere behandlet benkeplate:
  1. Det letteste er å ta vedlikeholdet før benkeplaten blir stygg. Har platen fått skjolder og vannskader, er det mye mer jobb å få det fint igjen.
  2. Når dråpetesten viser at det er tid for vedlikehold, så bør du rengjøre med f.eks Osmo 8016 vask og pleiemiddel eller gå over med Stålull nr 0000 og Liberon møbelrens og voksfjerner.
  3. Små skader kan slipes lett med slipepapir før påføring av ny olje eller hardvoksolje.
  4. Har du større skader, kan det være at du bør fjerne all gammel behandling som omtalt under Behandling av nedslipt benkeplate.
  5. Følg produsentens anvisning. Normalt skal det bare legge på ett strøk, men mye slitasje kan kreve to strøk.

Her kan du også lese mer om generell behandling av treverk fra Liberon sin importør Alanor.

Problemer du kan møte på med en benkeplate:

Fysiske skader

Hakk der treverket er trykket ned, uten at noen av treverket er borte: Det kan du prøve å dampe opp. Sammentrykket tre, sveller om du tar en fuktig klut over og varmer den opp med en loddebolt eller et strykejern. Kan være du må dynke kluten flere ganger.

Hakk og skader i Benkeplaten: En benkeplate i tre kan lett repareres og slipes ned hvis det oppstår skader. Bruk formtre der det mangler treverk, eller lim fast en trebit som er ser lik ut som resten av platen. Mindre skader som riper og flekker kan slipes bort før du behandler på nytt. Vær klar over at du kan få fargeforskjell der du sliper ned litt og der du ikke har slipt. Heltre vil med årene få en fin patine og også bli lysnet av sollys.

Benkeplaten har fått riper: Det første du kan gjøre er å finne fram vannfargene til barna og prøve å legge farge i ripene slik at de synes minst mulig. Deretter gir du hele platen et tynt oljestrøk, slik at du forsegler reparasjonen. Større riper må i mange tilfeller pusses eller poleres vekk, noe som kan kreve ny behanding av platen.

Fargeflekker, ringer etc.

Benkeplate Eik med stygge svarte merker og ringer: Dette skjer dersom metallgjenstander står lenge på en benkeplate av eik, og veldig fort om det er fuktighet under. Da skjer det en reaksjon med Garvesyren i eika, og garvesyer reagerer med metall. Disse svarte flekken kan gå veldig dypt i treverket.

Svart ring på eik behandlet med Oksalsyre før og etter bilde Heltre Benkeplate eik

Svake ringer kan du kanskje fjerne med stålull nr 0000 og Liberon møbelrens. Puss aldri med stålull uten Møbelrens, da kan stålullen sverte treverket! Som regel har imidlertid ringen trukket ned og farget treverket. Da må den fjernes mekanisk med slipepapir eller Oksalsyre som det er gjort på bilde over. Om du bare kan slipe på flekken, eller må ta hele benken, avhenger av fargen på benken. Dersom treverket har gulnet noe, blir det lysere der du sliper, da må du slipe hele benken for et jevnt resultat. Har du en beiset benk med farge, kan du retusjere med beis på nytt der du har slipt, med samme farge/type beis. Du kan få en skjolde, men ofte blir det et resultat man kan leve godt med. Benken etterbehandles på vanlig måte. Husk at dersom du sliper for mye på ett sted, kan det bli en “dump” i treverket.

Væsker med sterke farger har satt flekker på treverket: Fjern det som lager farge så raskt som mulig. Er væsken trengt inn i treverket, kan du følge samme framgangsmåte som på svarte ringer ovenfor.

Jeg har fåt stearin på benkeplaten: Skrap vekk det du kan og bruk ett kaffefilter og varmt strykejern til å få bort resten. Legg kaffefilteret over flekken og stryk forsiktig oppå. Da smelter stearinen og trekkes ut av kaffefilteret.

Etter oljebehandling er platen blitt skjoldet med blanke flekker: Skyldes at det ikke har blitt tørket av overskuddsolje som ikke har trekt inn i treverket, eller at man har gjort det for sent. Slip lett over hele platen med fint sandpapir, og olje en gang til.

Av: Eirik Thorvaldsen, 24. februar 2021