Innholdsfortegnelse
Antiskli for trapp og gulv eller sklisikring er noe alle burde vite mer om. Glatte underlag er en vanlig årsak for fall og skader både i hjemmet og på arbeidsplassen.
Det finnes ikke noe standardkrav i norske byggeforskrifter for sklisikring på gulv og det er lite informasjon på norsk om dette temaet. Derfor har vi testet ulike antiskliprodukter for å gi deg oversiktlig informasjon og et godt beslutningsgrunnlag for hvilken antisklimetode som er best for deg.
Nederst i artikkelen har vi også laget en oversikt over ulike målemetoder, klassifiseringer av sklisikring og tabell som sammenligner de forskjellige klassene.
Sklisikring påvirkes av mange faktorer og nyere forskning viser at sklisikkerheten også påvirkes av den generelle tryggehtsfølelsen. Les litt om hva Sintef skriver om dette i sin artikkel, der det kommer fram at man er tryggere når underlaget oppleves mykt, man har blikkontakt med noe stabilt og trygt og har tilgjengelig håndløpere o.l
Andre åpenbare faktorer som påvirker sklisikringen er rengjøring, vann eller oljesøl, skosålens grovhet og kvalitet m.m.
* Artikkelbilde har fra venstre: smalt bilde av malt furu uten antiskli, deretter testene 19, 16, 3, 1 og 7 (se lenger ned i artikkelen for mer info)
Antiskli produkter på markedet.
Det er heller ikke mange antiskli produkter på markedet til trapp og gulv. Det er noen antiskli taper, det er litt flere produkter til å ha i eller på maling (som vi har fokusert på) og så er det også ferdigstøpte antiskli trinn/plater som kan bestille på ønsket mål. Disse ferdigstøpte antiskli trinn/plater/trappenese er laget av glassfiber med istøpt antiskli på toppen og kan enten bare limes på underlaget, eller skrus fast. Brukes mye på industri og i Nordsjøen, koster litt, men er veldig effektive og holdbare.
De antiskli produktene vi har fokuset på og testet, er produkter relatert til maling eller til å ha på ferdigmalt gulv. Disse antiskli trapp og gulv produktene kan deles inn i følgende grupper i forhold til hvordan de brukes:
- Blandes i malingen før du maler. På alle prøver har vi brukt produsentens anbefalte mengde.
- Legges opp på våt maling
- Legge på ferdig behandlede flater som malte trappetrinn etc.
Antiskli produkt vi har brukt til å blande i malingen:
1. Rust-Oleum NS100: Hvitt pulver av veldig små glassperler til å blande i malingen, litt finere i korningen enn de to andre tilsvarende produktene i testen(1 og 2). 75 gram boks som er beregnet til 2,5 liter maling.
2. Sika Anti-slip agent: Hvitt fint pulver av veldig små glassperler i pakke på 2 dl. Blandes i malingen og anbefales brukt i 10 liter maling
3. Sklisikring Beckers: Grått fint pulver av veldig små glassperler i pakke på 170 ml som anbefales brukt til 4 liter maling
4. Rust-Oleum NS200: Lyst mellomgrovt antiskli pulver, bitene er litt skarpe i kantene, som gir en enda bedre antiskli effekt. 1 kg som anbefales brukt i 5 liter maling.
5. Rust-Oleum NS300: Lyst grovt antiskli pulver, bitene er litt skarpe i kantene, som gir en enda bedre antiskli effekt. 1 kg som anbefales brukt i 5 liter maling.
Antiskli produkt vi har brukt til å strø på malingen når den er våt:
6. Kvartssand 0,4-0,8 mm Sika: Renvasket silikatsand uten metaller som strøs på våt maling. Kan overmales for å få sterker, men litt svakere antiskli. Eller brukes på toppstrøk for å få en helt sklisikker overflate. Forbruk ca 3-5 kg pr. m2. Det er ikke alt dette som vil sitte fast, men viktig å få nok sand på, slik at du får ett jevnt resultat. Det du koster av kan du gjenbruke på neste felt.
7. Glassperler 0,3-0,8mm Hagmans: Mikroperler (men veldig mange ganger større enn glassperlene på produktene 1-3) som gir antiskli effekt, samtidig som du får en god refleksfunksjon. Bør legges ganske fyldig for god refleksfunksjon og gjevnt utseende.
Antiskli produkt vi har brukt til å legge på toppen av belegg, maling etc:
8. Supergrip sklisikring spray Rust-Oleum: Transparent lakk med antiskli middel i, som kan sprayes på de fleste flater. Egnet der du trenger noe bedre sklisikring innendørs. En sprayboks dekker ca 2,5 m2. Gir ett noe gulaktig slør over underlaget.
9. Liberon antiskli lakk vannbasert: Transparent sklisikringslakk som kan brukes både ute og inne. Her noe glans i filmen som legges på, men ingen farge. 750 ml dekker ca 8-10 m2
10. Rust-Oleum 7110NS: Transparent olje med mellomgrovt antiskli. Egner seg best på ubehandlet eldre (minst ett par år gammel) betong. Gir en gulaktig film om den brukes på maling e.l
Hva er kravet til gode antiskli produkter.
Det er mange forhold som må vektlegges ved vurdering av hvilke antiskli produkt man trenger og skal bruke. Det er friksjonen som dannes, vaskbarhet og hvor brukervennlig det er å påføre produktene. Sklisikringen må heller ikke være for effektivt, slik at du får uhell fordi det bremser for godt. Vaskbarhet og friksjon påvirker hverandre slik at produktene som er lettere å vaske ikke er like effektive på antiskli, og effektive antiskli produkter er vanskeligere å rengjøre.
Gjennomføring av test antiskli trapp og gulv
For å teste de ulike antiskli trapp og gulv produktene har har vi brukt tre ulike maling. Disse brukes innvendig på gulv og trapp i bolighus, industrigulv – verksted – lager og maling som brukes på balkonger, svalganger o.l utendørs.
Malingene vi har brukt til disse testene er:
1. Trestjerner gulvmaling: Tynn sterk maling som brukes innvendig på gulv og trapper. Flyter godt ut og gir en tynn malingsfilm, kan derfor ikke brukes med de groveste sklisikringsproduktene. Fargen på prøvene er RAL 9018
2. Balkongmaling Sikafloor 420: Sterk polyuretan maling som ikke sprekker opp og som brukes på betong gulv-plattinger utendørs. Gir en vanntett, værbestandig, meget sterk og holdbar malingsfilm. Den tykkeste av malingene vi brukte og trenger derfor de groveste korningene for å få god sklisikring. Fargen på prøvene er RAL 7042
3. Epoxymaling Sikafloor 264: Epoxymaling med 100% tørrstoff. Utrolig sterk og flyter godt ut. Brukes mye til verksted og industri. Fargen på prøvene er RAL 9003
Konklusjon:
En litt overraskende oppdagelse. Kvartssand får utrolig forskjellig utseende etter som hvilke farge du legger den på, se prøvene som ligger nedover.
Trestjerner gulvmaling: Ønsker du antiskli i trapper e.l, anbefales antiskli pulver (1,2 eller 3) i malingen som nok vil holde lengst, eller antiskli på spray(8) eller i lakk(9) om du vil slippe å male på nytt.
Balkongmaling Sikafloor 420 trenger litt større antiskli for å gi ett godt resultat. Det anbefales NS200(4) om du vil ha middelse antiskli eller NS300(5) for god antiskli. Ønsker du ett helt sklisikkert underlag så ta kvartssand i våt maling. Sand i våt maling gir ett veldig fint utssende, men kan ikke rengjøres på annen måte enn spyling eller kosting.
Epoxymaling Sikafloor 264: Vil du bare ha litt antiskli som fortsatt kan rengjøres, anbefales de antiskli pulver(2 eller 3) i malingen i siste strøket, eller kvartssand(6) i primer og to strøk maling over. Ønsker du en helt sklisikker overflate kan du strø kvartssand i nest siste strøk eller på siste strøk. Du vil da få en helt sklisikker overflate som må rengjøres ved spyling eller kosting.
Detaljer om antiskli testen.
Her er en dataljert beskrivelse av alle prøvene vi har gjort av produkter som skal gi sklisikring.
Alle prøvene på balkongmaling og epoxy maling, samt noen av de med innvendig gulvmaling ble utført på baksiden av betongstein. Denne var passe stor og så tett og slett i støpen, at den kunne sammenlignes med ett betonggulv. På alle prøvene med betongmaling og epoxy gulvmaling, ble det brukt epoxy primer Sikafloor 156 først. Balkongmaling må ha primer mens epoxy bare blir sterkere av det, og får et noe fylidgere utseende etter 2 strøk.
Testprøvene med antiskli
Balkongmaling:
1. Balkongmaling med kvartssand (6) i toppstrøk: I andre strøket(toppstrøket) fylte vi malingen med Kvartssand mens den var våt. Det blir en veldig estetisk fin overflate og helt sklisikker. Men kan ikke rengjøres på annen måte enn kost eller spyling.
2. Balkongmaling med kvartssand (6) i 1. strøk med ett toppstrøk over: Dette ble ikke så bra i testen. Det ble endel luftbobler som gav groper i malingen. Gir god antiskli effekt og er noe letter å rengjøre enn om man strør sand i toppstrøket.
3. Balkongmaling med ns300 i toppstrøket: Gir en god antiskli effekt, og ns300 sitter godt fast i malingen. Gulvet kan gjøres lettere rent enn om man har kvartssand på toppen.
4. Balkongmaling med glassperler (7) i toppstrøk: Det møtte drysses godt med glassperler for å fylle opp den tykke malingen, og som dere ser på bilde ble det ikke helt jevnt. øverst til venster ble det mindre enn nederst til høyre. Grei antiskli, men litt usikker på hvor godt det er når den er våt. Glasskulene er jo litt glatte i seg selv. På de andre malingene, som var litt lysere, fikk vi en veldig god reflekseffekt i mørket, men det ble det ikke på denne. Vet ikke om det var forde vi hadde for lite på eller om man må bruke hvit farge under glassperlene for å få god effekt i mørket.Gir ikke en overflate som er lett å gjøre ren.
5. Balkongmaling med ns200 i toppstrøket: Dette gir en grei antiskli effekt, uten at gulvet blir veldig vanskelig å gjøre rent.
6. Balkongmaling med antiskli pulver (2 og 3) i toppstrøk: Dette gav noe effekt. Malingen er den mest tykktflytende i testen og antiskli pulveret ble nesten ikke synlige, men gav nok noe effekt. Ganske rengjøringsvennlig flate.
Epoxy gulvmaling:
7. Epoxy gulvmaling med kvartssand (6) i toppstrøk: Gir en veldig fin overflate som er helt sklisikker. Kan ikke vaskes med klut eller moppe.
8. Epoxy gulvmaling med kvartssand (6) i 1. strøk og ett toppstrøk over: Dette gir veldig god antiskli, og kvartssanden sitter veldig godt fast i underlaget. Det kan være en ide å ta i ca 25% epoxyfiller i toppstrøket, slik at man får litt fyldigere strøk på toppen. Ikke vaskbar med klut.
9. Epoxy gulvmaling med glassperler (7) i toppstrøk: Malingen må mettes med glassperler for at det skal bli fint. Er ruglete i overflaten, men oppleves samtidig glatt. Men glassperlene gjør at på denne lyse fargen, så synes den veldig godt i mørket. Det bilde der en hvit prøve skiller seg ut, er tatt uten blitz og nesten i mørket for det blotte øyet. Alle prøvene som ligger rundt er malt i nesten hvit farge, se hvor godt den prøven med glassperler skiller seg ut.
10. Epoxy gulvmaling med ns300(5) i toppstrøket: Gir en god antiskli som sitter godt fast i malingen.
11. Epoxy gulvmaling med kvartssand (6) i primer og 2 strøk over: Gir en godt vaskbar flate, samtidig som den har litt antiskli, men mye av effekten er borte når det er så mye maling over.
12. Epoxy gulvmaling med Anti slip (2) i toppstrøk: Antil slip pulveret fra Beckers(3) og Sika(2) gav samme resultat. Dette gir en grei antiskli effekt, og er grei å holde ren med klut eller moppe. De største klumpene på bilde er rester i malerullen, fra en grovere korning.
Innvendig gulvmaling:
13. Trestjerner gulvmaling på betong, med Kvartssand i 1. strøket og ett toppstrøk: Gir en meget grov og antiskli sikker overflate. Kan ikke gjøres ren med annet enn kost.
14. Trestjerner gulvmaling på betong, med glassperler (7) i toppstrøket: Malingen må mettes godt med perler får å få ett fint resultat. I testen ble det litt klumpete og felter som ikke fikk glassperler. Er nok mer egnet til refleksfunksjon enn antiskli.
15. Trestjerner gulvmaling på furu med ns200(4) i toppstrøket: Gir en meget sklisikker flate. Ikke mulig å gjøre rein med klut eller mopp. ns200(4) er litt skarpere i kantene enn kvartssand og gir litt mer antiskli effekt.
16. Trestjerner gulvmaling på furu, med antiskli pulver fra Sika og Beckers i oppgitt dose på bilde med mest antiskli, og halv dose på det andre bilde: Gir en god antiskli trapp og gulv, men det kan nok i mange tilfeller være godt nok med halve dosen også. Dette vil nok ha litt med tykkelsen på malingen å gjøre, dette var den malingen som ga tynnest malingsfilm i testen.
17. Trestjerner gulvmaling med Beckers antiskli pulver(3): Gir en tett og god antiskli. Kan gjerne overmales ett størk om man vil ha flatene mer vaskbare.
18. Trestjerner gulvmaling på furu, med antiskli lakk (9) på toppen: Gir enkelt antiskli trapp og gulv, bare ved å lakke over maling eller lakk du har fra før. Bør ikke brukes på matte flater, da du vil få litt glans fra lakken som legges på. Bør og helst legge på med rull, eller en bra pensel, da ujevn påføring ble synlig i lakken etterpå.
19. Trestjerner gulvmaling på furu, ferdig malt med Anti slip spray over: Veldig enkel påføring, spray på og ferdig. Ganske jevnt og fint belegg, og den fineste koringen i testen. Det opplevdes som at det gav en god effekt. Ga ett litt gulaktig skjær i den tørkede filmen, kan være litt skjemmende på enkelte farger.
Målemetoder for antiskli produkter.
Det er mange målemetoder, her er noen av de mest bruke, og nesten ingen er dessverre enkle å utføre der gulvet ligger. Skjemaet under viser en sammenligning av de forskjellige målemetodene og deres egenskaper.
DIN 51130 Arbeidssko med mønstret såle på olje |
R13 |
R12 |
R11 |
R10 |
R9 |
DIN 51097 Barfottest | C | B | A | ||
Sklisikker ved helningsvinkel |
> 35 grader |
27-35 grader |
19-27 grader |
10 – 19 grader |
6 – 10 grader |
SlipAlert Test Verdi (STV) |
<130 |
130 – 136 |
137 – 160 |
161 – 179 |
> 180 |
HSE 2012 Pendel Test Verdi (PTV) |
> 65 |
65 – 35 |
25 – 35 |
24 – 15 |
< 14 |
FSC 2000 | > 0,64 | 0,43 – 0,63 | 0,30 – 0,40 | 0,29 – 0,22 | < 0,21 |
Fare for å skli ved fuktighet |
Ekstremt lav risiko |
Lav risiko |
Moderat risiko |
Middels risiko |
Høy risiko |
Egner seg for | Veldig våte arealer | Våte arealer | Overgangsarealer – kan av og til bli våte | Områder som normalt er tørre | Tørre arealer |
Anbefales til | Slakteri, fiskeindustri, oljeindustri | Melkeproduksjon | Lager og pakking | Offentlige toalett, vaskerom | Inngangsparti, trapper |
Skråplantest
Skråplantesten gjennomføres på følgende måte: En person går på en plate med aktuell sklisikring. Så blir platen gradvis løftet i ene enden, til man finner vinkelen han mister fotfeste når man går. Denne testen brukes til følgende godkjenninger:
- DIN 51130 for sklisikkerhet i områder med mulige forurensninger (f.eks. oljer), og gir en “R-verdi” fra R9 til R13. Kan være misvisende for sko uten kraftig mønster i sålen. Favoriserer flater med store ugjevnheter.
- DIN 51097 for sklisikkerhet i våte barfot-områder, som gir klassifiseringene A, B eller C.
Pendelarmtest
- HSE 2012 pendelarmtest CEN/TS 16165:2016 eller BS 7976
Sledetest
- Utføres med en maskin som heter FSC 2000 og som måler friksjonen mot underlaget.
Av: Eirik Thorvaldsen, 12. februar 2021